banneri

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Satoa purkkiin

Pari päivää on vierähtänyt vadelmien hilloamisessa ja avomaan kurkkuja säilöessä. Pelkästään kurkkujen viipaloinnista tulee suorastaan hiki neliön kokoisessa keittiössä. Kurkkujen siivutus on ollut ehdottomasti aikaa vievintä hommaa.

Olis tietysti voinut vähän yrittää asetella noita jotenkin nätisti, mutta en jaksanut räjähtäneessä keittiössä

Päätin laittaa kaikki vatut hilloksi. Jostain syystä en vattuja osaa käyttää leivontaan tms. ja pakastin on jo nyt aivan täynnä. Keittelin kaikki eilen kerätyt nelisen litraa ja purkitin.

Hillosokeri pussin kyljessä ollut ohje tuntui jo viime syksynä aivan poskettomalta. 2 kiloa marjaa kohti kilo sokeria! Tekeekö joku tolla ohjeella? Minä olen laittanut paria litraa kohden korkeintaan pari desiä ja ihan hyvin säilyi viime vuonnakin, kun purkitin kiehuvan hillon desinfioituihin lasitölkkeihin ja suljin kiehuvasta vedestä nostetulla kannella. En todellakaan halua peittää marjojen omaa makua tolkuttomalla sokerilla, eikä hillon tarvitse olla marmeladia.

Avomaan kurkut säilöin mielikuvituksettomasti säilöntäainepussin ohjeella. Pussiin lisättiin vain vesi, etikkaa, piparjuurta ja sokeria. Ohjeessa oli myös mustaherukan lehtiä, mutta sellaisia en saa täältä mistään. Ensimmäiset 3 kiloa kurkkua on purkeissa. Reilu 1,5 kiloa olisi vielä jääkaapissa odottamassa pilkkomista ja purkkeja.

Tällä hetkellä purkit on aivan totaalisesti loppu. Ostamaan en lasitölkkejä kyllä ala! Olen keräillyt lasitölkkejä kavereilta ja ihan hyvän saaliin keräsinkin, mutta kaikki meni jo. Toivottavasti pikapuolin alkaa löytyä lisää.

Valitettavasti nykyisessä talossani ei ole kylmäkellaria. Joudun laittamaan säilykkeet aluksi jääkaappiin. Myöhemmin syksyllä ilmojen viilettyä voin kantaa purkit kellarikomeroon. Häkkivarastot on maan alla ja tila viilenee todella kylmäksi talvella.

Tärkein asia säilönnässä on steriiliys. Tölkit voi desinfioida tiskauksen jälkeen uunissa. Pistä lasipurkit kylmään uuniin ja väännä lämpö 125 asteeseen. Käsittely on valmis, kun uuni on lämmennyt. Kannet voi desinfioida keittämällä kattilassa.

Täytä purkit ihan piripintaan kiehuvalla hillolla tms. ja sulje välittömästi. Purkkiin muodostuu umpio ja sisältö säilyy todella pitkään. Umpion muodostumisen näkee seuraavana päivänä. Purkki on umpio, jos kannen keskikohta on painunut alas. Myöhemmin tölkkiä avatessa kliksahtava ääni on merkkinä avatusta umpiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...