banneri

tiistai 27. elokuuta 2013

Vaivaton ja vaivaamaton pataleipä

Sunnuntai-iltana surffailin etsien jotain uutta leipäideaa. Alunperin haeskelin jotain ajatusta täytettyyn leipään tai uutta makua maustamalla. Perussämpylöitä tulee pyöriteltyä viikoittain. Onhan ne hyviä, mutta vaihtelu virkistää. Jatketaan haeskelua myöhemmin. Juutuin helpoksi ja vaivattomaksi mainostettuun pataleipään, jonka bongasin Herkku ja Koukku -blogista. Sama resepti oli sunnuntaina juolahtanut myös Tupun mieleen.

Vaivaton leivottava leipä todellakin on ja erittäin passeli minun kaltaiselleni, jonka mielestä leipomisen ikävin vaihe on vaivaaminen. Aikaa vaivaamattoman leivän teko ottaa, mutta kyllä se odotuksen palkitsee. Ravintoarvoja vehnäleivässä ei luonnollisestikaan ole, mutta eihän kaiken tarvitse olla aina terveellistä. Vitamiinien puutteen voi korvata vaikka leipomalla omenapiirakan.

Laitoin taikinan illalla tekeytymään ja aamutuimaan uuniin. Aamupalan jälkeen hyppään pyörän selkään ja lähden poimimaan ystäväni puutarhasta omenoita. Onneksi ei tarvitse pyörällä omppupusseja kotiin kuljettaa. Ystäväni lupasi huomenna aamulla tuoda pussit autolla töihin mennessä, jos käyn keräämässä omput valmiiksi.

Rapea päältä, pehmeä sisältä, NAM!


Vaivaamaton pataleipä

7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl vettä

Ohjeesta riippuen, hiivan määrä näyttäisi olevan joko 1/2 tl tai 1/4 tl. Ilmeisesti hiivan määrällä ei ole tässä oleellista merkitystä, sillä määrästä riippumatta leivät ovat onnistuneet.

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää vesi. Sekoita käsin löysäksi taikinaksi. Älä vaivaa! Jätä taikina kulhoon kelmun alle huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja pistä kannellinen pata uuniin lämpiämään. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöräytä palloksi vaivaamatta. Anna levätä edelleen kulhossa sen aikaa, että uuni lämpiää. Pistä taikina pataan, sulje kansi ja paista noin 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia tai kunnes leipä saa kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...