banneri

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Marc Aulén: Sopat!


Kuva: Gummerus Oy

Aulénin ruokafilosofiassa hyvä ruoka ei ole rahasta kiinni! Brysselissä syntynyt, mutta jo 1976 Suomeen muuttanut kokki tuli tunnetuksi Hakaniemen hallissa toimineen Soppakeittiön kokkina. Nykyään Aulén pyörittää Qulma-ravintolaa, joka lounasaikaan tarjoaa stadin parasta soppaa.

Gummeruksen kustantamassa kirjassa esitellään sopan keiton perusteet, parhaat vinkit ja Aulénin 30 haluttua reseptiä. Mukana on mm. Helsingin parhaaksi keitoksi valittu bouillabaisse, jonka reseptiä on vuosikaudet pidetty salaisuutena. Bouillabaissen lisäksi kirjasta löytyy ohjeita niin kotimaisiin, itämaisiin kuin välimerenkin keittoihin. Kirjassa sisältää myös lisukeohjeita.

Minä rakastuin ensimmäisellä selaamisella! Ennakkoon osasin odottaa omaan ajatusmaailmaani istuvia reseptejä. Jos meillä on alkuvuodesta syöty paljon soppaa, ihan varmasti sitä syödään keväälläkin ja paljon!


Heti kirjan ensilehdillä esitellään lista perusmausteista, joita olisi hyvä löytyä maustekaapista ja seuraavalla aukeamalla listataan tärkeimmät keittiövälineet. Näillä ihan varmasti pääsee alkuun.
Aulénin ajatus yksinkertaisesta, raaka-aineita kunnioittavasta ja nopeasti toteutettavasta ruuasta tulee kirjassa ilmi erinomaisesti. Edullisista raaka-aineista saa mausteilla, valmistustavalla ja mielikuvituksella uskomattomia makunautintoja.

Reseptit on oikeasti niin yksinkertaisia, että ohjeen seuraamisen pitäisi olla kotikeittiössä vaivatonta. Resepteistä on karsittu ylimääräiset työvaiheet pois ja reseptiikassa käytetään mm. valmiita liemikuutioita ja -jauheita, mikä nopeuttaa sopan keittoa huomattavasti.

Kirjan kuvitus on eteläkorealaisen valokuvaajan Jaeseong Parkin käsialaa. Valokuvaaja on onnistunut vangitsemaan kunkin ruuan sielun kuviinsa, joita itsessään voi pitää teoksina. Kuvituksessa vaihtelee mielenkiintoisella tavalla perinteiset annoskuvat ja rohkeat, nerokkaalla tavalla rakennetut helmet.

Kuvitusta sivuilta 83, 87, 29, 117

Kirjan loppuosassa 13 julkisuuden henkilöä kertovat suhteestaan Marc Auléniin ja hänen ruokaansa ja esittelevät suosikkireseptinsä. Ehkä loppuosa on mun makuun vähän turhaa täytettä, mutta varmasti sillekin löytyy kiinnostuneita lukijoita.

NORDIC DYNAMITE

Nordic dynamiten resepti sivulla 87.

Luonnollisin valinta soppakirjan reseptien kokeiluun on tietysti aloittaa lisäkkeistä. Tätä soossia oli maanisen chilin syöjän pakko päästä kokeilemaan välittömästi! Kokeilua myös vauhditti sekin fakta, että kaapista sattui löytymään habaneroa lukuunottamatta kaikki tarvittavat aineet. Korvasin habaneron jollain toisella chilillä, ei hajuakaan mitä lajiketta mahtoivat olla. Soossi jytäs pienestä fuskusta huolimatta!

Soossin esittelyteksti lupaa paljon, mutta ei liikaa. Marjaisuus ja hedelmäisyys esittäytyvät ensimakuina ja sen jälkeen räjähtää! Kuten luvattu, polte ei ole pitkään jatkuva helvetinpiina, vaikka sellaisenaan lusikoin aika reilusti suuhuni. Jytäs myös eilisen salaatin päällä. Esittelytekstin mukaan kastike sopii chilin ystävälle yleismausteeksi ja olen ehdottomasti samaa mieltä.

Resepti:

3 rkl sitruunamehua
0,7 l sameaa, mielellään hapokasta omenamehua (käytin halvinta omenamehua)
2 dl rusinoita
2 dl puolikoita tai karpaloita (käytin puolukoita)
1 tl inkiväärimurskaa
10 habaneroa, poista kanta ja puolita (käytin jotain muuta chiliä)
10 ruskeaa sokeripalaa

Keitä aineksia 20-25 minuuttia ja soseuta. Säilyy hyvin jääkaapissa.

Varsinaisia Soppa-ohjeita porisee myöhemmin, stay tuned!

Hintaa teoksella on esim. CDONissa 25 euron kieppeillä. Ei paha!

Yhteistyössä: www.gummerus.fi

Kirjan toimitti Blogat-yhteisö

4 kommenttia:

 1. Innolla odotan omaa opustani :) Vaikka itselleni lupasin, etten haalisi lisää keittokirjoja, niin enhän mä voinut tätä vastustaa :D Täytyykin käydä etsimässä sut Twitteristä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin, enkä kehu siksi, että sain ilmaiseksi. Jos en ois tykännyt, en varmaan olis lukenut ja soossia keittänyt puoleenpäivään mennessä, kun posti tuli ysin aikaan :D

   Harvemmin jaksan innostua huippukokkien kirjoista ja käyn kirjastossa ne pläräämässä. Syy on yksinkertaisesti se, ettei mulla ole varaa kalliisiin raaka-aineisiin, valmistusmenetelmät on vaikeita ja vieraita ja keittokomeroon mahtuva varustuskin on todella vaatimaton.

   Onneksi viime aikoina on halvat ainekset olleet muotia :D Odottelen, millon vanhoista kengän pohjista aletaan kokkaamaan. Niitä mulla riittää omasta takaa.

   Poista
 2. Ai sä kerkisit koittaa jo tän dynamiitinkin! Tämä vaan varmensi sen, että sekin on laitettava testiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ihan mieletöntä! Jos käyttäisin ketsuppia muuhunkin kuin makaroonilaatikkoon, voisin lotrata dynamiittia kaikkeen mahdolliseen ketsupin asemasta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...